Pizza.

Uwaga!

Przepis na dwie duże, cieniutkie pizze. :-)

DSC_2087 min

Składniki

↪3 szklanki mąki tortowej (najlepiej typ 450)

↪1/2 łyżeczki suszonego oregano

↪1/2 łyżeczki suszonej bazylii

↪1/4 (25 g) kosteczki świeżych drożdży

↪1 szklanka ciepłej wody

↪1/4 szklanki ciepłego mleka

↪1 łyżeczka cukru

↪1 łyżeczka soli

↪szczypta pieprzu

↪2 łyżki oliwy z oliwek

↪ 1/2 szklanki ketchupu

↪ odrobina suszonej bazylii/oregano do dekoracji

1. Do miseczki skruszyć drożdże, zalać je ciepłą wodą i ciepłym mlekiem – dodać cukier, sól, pieprz i oliwę z oliwek – całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży.

DSC_2052 min

2. Do dużej miski przesiać mąkę – dodać oregano i bazylię. Do miski wlać zawartość drugiej miseczki.

DSC_2051 min

3.  Całość zagnieść dłońmi do idealnego połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche i tworzą się „grudki” zamiast jednolitej masy – dodać odrobinę ciepłego mleka. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie – dodać odrobinę mąki. Idealnie zarobione ciasto nie klei się do rąk.

DSC_2056 min

4. Miskę z zarobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce o stałej temperaturze do wyrośnięcia (np. na parapet okienny) – na mniej więcej 25 minut.

miska

5. Wyrośnięte ciało podzielić na dwie równe części. Obsypać stolnicę/blat mąką i dokładnie je rozwałkować. Piec na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC_2065 min

6. Ciasto po umieszczeniu na papierze do pieczenia należy nakłuć widelcem – pozwoli to na równomierne wypieczenie ciasta.

DSC_2077 min

7. Gotowy placek należy posmarować cieniutką warstwą ketchupu (lub można przygotować własny sos pomidorowy) i umieścić na nim składniki wedle własnego uznania (np. ser żółty, mozarella, pomidorki koktajlowe, cebula, papryka).

DSC_2078 min

DSC_2081 min

8. Piekarnik rozgrzać do 150ºC + termoobieg. Ciasto piec do roztopienia się sera i do momentu lekkiego przyrumienienia się brzegów ciasta (ok. 20 minut). W połowie czasu pieczenia można przełączyć program grzania na „góra-dół”.

Wskazówki praktyczne:

❗ Polecam pieczenie na papierze do pieczenia dobrej jakości.

❗ Pieczarki przed dodaniem na placek warto przesmażyć, bo oddają za dużo wody do ciasta i robi się zakalec.

❗ Ciasto najlepiej rozwałkować formując w odpowiedni placek używając drewnianego wałka.

❗ Ser żółty najlepiej zetrzeć -doskonale sprawdza się ser Edamski.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>